Kako putovati sa malim detetom

Mnogi od vas će ovih prazničnih dana rešiti da otputuju negde sa porodicom – bilo da je to u rodni kraj ili u drugu državu. Naravno, provešćete se divno i kada stignete biće sve u redu. Međutim, putovanje sa malim detetom ponekad može biti izuzetno zahtevno i iscrpljujuće iskustvo. Zato ove nedelje u okviru Petit Coco bloga delimo sa vama savete za putovanje sa najmlađima!

U nastavku sledi nekolicina ideja koja će olakšati putovanje, ali pre svega nemojte zaboraviti: Deca upijaju vašu energiju, stoga probajte da ostanete pribrane i mirne, ukoliko se i desi da vaše dete dobije napad histerije. Probajte da pripremite svoje dete i unapred postavite očekivanja – ovo možete učiniti tako što ćete razgovarati sa njim ili njom o tome kako vas čeka putovanje i šta bi moglo da se desi. I naravno, ponesite dosta stvari koje mogu zabaviti vaše klince.

Šta morate imati uz sebe tokom putovanja?

Uvek pomaže da budete dobro ,,opremljene“ kako ne biste dodale dosadu kao jedan od uzroka za potencijalni napad histerije. Putovanje je jedna od onih prilika kada možemo koristiti neke od veoma interesantnih igračaka ili aktivnosti. Međutim, nemojte misliti da morate da kupujete nešto novo SVAKI put kada putujete negde. Kupovinom odgovarajućih igračaka i njihovim korišćenjem samo kada putujete privući ćete (i, nadamo se, zadržati) pažnju svog deteta.

foto: barefoot blonde

Evo šta bismo mi izdvojili:

  • Meda sa kojim spava (ili bilo koji drugi predmet koji ih smiruje): Ovo nikako nemojte zaboraviti. Putovanje, naročito letenje avionom, može biti previše za vašu decu i ono što ih najbolje i najbrže smiri vam uvek mora biti pri ruci.
  • Knjige: One su sjajne za putovanje. Čitajte ih menjajući glasove ili razgovarajte o ilustracijama u njoj.
  • Tabla za crtanje: Bilo da je ona ,,magična“ ili sa kredom, odličan je način da okupirate najmlađe!
  • Igračke: Deca vole kada na putovanje ponesu igračku auta, kamiona ili bilo kog drugog prevoznog sredstva. Oni mogu pronaći razne površine po kojima ih mogu ,,voziti“, a samim tim će im se i mašta rasplamsati. 🙂
  • Tablet: Iskreno, pre nego što izvadite njega iz torbe, nadamo se da ste bar iscrpele sve prethodne mogućnosti. Sa druge strane, priznajemo da tablet detetu može biti odlično društvo za putovanje. Aplikacije za decu, pesmice, igrice… postoji mnogo toga što je zabavno i što podstiče razvoj deteta – fokusirajte se na to, umesto na crtaće ili filmove.

Užine i obroci u toku putovanja

Užina može biti odlična aktivnost u toku vožnje ili leta, ali tada nije vreme da isprobavate nešto novo ili da dajete detetu slatkiše. Budite svesni toga da ne bi trebalo da nosite hranu koja sadrži mnogo šećera, jer im može pozliti. Odlična ideja moglo bi da bude iseckano voće ili krekeri.

Šta uraditi ukoliko dođe do ,,histerije“?

Postarajte se, najpre, da komunicirate sa svojim najmlađima pre i za vreme putovanja. Pomozite im da shvate šta mogu da očekuju od puta. Ovo može sprečiti ,,izlive emocija“, iako su ponekada neizbežni, jer se vaše dete ipak umori.

Ukoliko se to desi, nemojte se osećati osramoćeno; mnogi ljudi su bili u istoj situaciji. Morate da ostanete mirne i da postupite isto kao što biste to učinile kod kuće; nemojte vikati ili pretiti, fokusirajte se na svoje dete i pokušajte da ga smirite. Uglavnom do histerije dolazi usled promene dnevnog rasporeda ili nepoznate situacije. Kako biste brzo rešile stvar, napravite pauzu ukoliko putujete kolima, ustanite i prošetajte avionom kada to bude moguće u toku leta, pevajte mu, dodajte mu igračku, ponudite nešto da gricka i ne zaboravite na mnogo maženja i poljubaca. 🙂

U Petit Coco carstvu, mame i tate mogu pronaći sve što im je potrebno za njihove najmlađe i najdraže. Najpoznatiji svetski brendovi dostupni su vam na dve adrese u Beogradu – Krunska 83 i Nikole Spasića 4!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.