Kako otkriti i razviti talenat kod sebe i svoje dece!

Nismo se svi rodili isti, niti smo se rodili da ostanemo takvi od početka do kraja života. Svako od nas određen je nekim skupom osobina koje su u drugačijem odnosu od sklopa osobina drugog čoveka! Svako od nas je specifičan po nečemu svom! Nazvaćemo to talentom.

Psiholozi kažu da je talenat natprosečna sposobnost za efikasno rešavanje problema, a pod talentovanom osobom podrazumevaju onu  koja se po određenim osobinama razlikuje od osobe kod koje su iste osobine izražene u prosečnoj vrednosti.

Ova psihološka konsekvenca može se odnositi na poslovni talenat, ali, što se nas tiče, ni ne mora! Talenat je moguće, radom i trudom, usavršavati i podići na visok nivo, ali ga je, pre svega, potrebno otkriti!

Možete biti talentovani za pisanje, pevanje, šminkanje, sport, školu, brzo pamćenje, kuvanje… Važno je zapamtiti da ni jedan talenat nije bezvredan i manje važan od nekog drugog. Zašto? Zato što vas upravo ta sklonost i rad na tome čini svojim čovekom, drugačijim u masi drugih!

Ako, kao mali, osetite da vas nešto privlači i inspiriše, recite to svojoj okolini! Talenat će se najbolje razviti ukoliko ga negujemo od malih nogu. Roditeljska uloga u otkrivanju dečijih sposobnosti veoma je velika! Prvo, veoma je važno da roditelj pažljivo sluša, a kada čuje želje i spozna afinitet, pokuša i da usmeri dete na pravi put ka efikasnom samoostvarenju. Druga i još važnija uloga roditelja je da, ukoliko ne vidi afinitet svog deteta, podstakne svog mališana da počne da se traži. Veoma je dobro da dete pokuša da se bavi nekim sportom, da krene u školicu crtanja ili u muzičku školu. Višak slobodnog vremena u ranim godinama nije dobar, a razvijanje talenta je važno i zato što će razvijanjem različitih hobija dete spoznati sopstveni afinitet i započeti rad na njemu.

Veoma je važno znati da talenat nije dovoljan! Svaki uspeh krije se u radu, neprestanoj vežbi i korekciji! Talentovana osoba mora konstntno podsticati sebe na sve detaljnije usavršavanje, rad i preispitivanje.

Poslednji stupanj u razvoju talenta jeste izbor profesije. Ukoliko je talenat razvijen u dovoljnoj meri, osoba je već oformljena i spremna da svoj rad posveti upravo onome što voli! Da se razvija sve više i da svojim radom doprinosi profesiji u kojoj se ostvaruje. Da za sobom ostavi mali ili veliki, ali svakako značajan trag!

Veoma je loše ostati “gluv” za nečije želje i “slep” pred nečijim talentom. Porodica, prijatelji, profesori, saradnici imaju obavezu da dobro slušaju i još pažljivije gledaju! Svakome je potreban vetar u ledja – i cvet se mora zalivati da bi se pupoljak rascvetao! Slušajte i razumite, savetujte i podstičite. Nemojte govoriti da se od pisanja i slikanja ne može živeti, da je u sportu toliko odličnih ljudi, da mnogi već izvanredno kuvaju… Ne govorite to jer nije tako! Podstaknite svaku, ma i najmanju mrvicu talenta. Nemojte uskraćivati svetu posebnost i boju, jer možda je upravo taj talenat veći od svih!

Ukoliko talenat koji posedujemo ne otkrijemo u ranijem uzrastu, možda ćemo se više tražiti i morati da uložimo više truda, ali nikad nije kasno i nema čoveka bez talenta!

Negujte sebe i pomozite drugima – biti isti suviše je jednostavno! Slediti san i postati što bolja osoba najveći je talenat svakoga od nas!

Ništa nije nemoguće ako se veruje, zato red, rad i disciplina, pa ćete sjajno blistati na nebu iznad nas! Držimo vam palčeve!

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.