Kako jagode poboljšavaju naše zdravlje

U slučaju da niste veliki ljubitelj jagoda, trebalo bi da postanete – što će se sigurno i desiti nakon što pročitate ovaj članak. Ne samo da su sočne i preukusne, već su i neverovatno zdrave. Bogate hranljivim sastojcima i antioksidantima, jagode nam na mnogo načina mogu poboljšati zdravlje.

Evo zašto bi trebalo da uvedete jagode u svoju ishranu:

Jagode jačaju imunitet

Jagode su odličan izvor vitamina C. Jedna manja činija jagoda sadrži 51,5 mg  ovog vitamina, što je već polovina preporučenog dnevnog unosa. Duplirajte tu količinu, i mirni ste za ceo dan. 🙂 Kao što znamo, vitamin C je dobro poznat po svom svojstvu jačanja imuniteta.

Dobre su za vid

Antioksidanti u jagodama sprečavaju pojavu katarakte. Očima je potreban vitamin C, kako bi se zaštitile od štetnog UV zračenja. Ima li slađeg načina da im udovoljimo?

Jagode sprečavaju pojavu bora…

Moć vitamina C u jagodama se nastavlja, s obzirom da je neophodan za proizvodnju kolagena, koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. Pošto mi gubimo kolagen kako starimo, konzumiranje hrane bogate ovim vitaminom dovodi do toga da nam koža izgleda zdravije i mlađe.

…a sprečavaju i upale!

Antioksidanti u jagodama smanjuju upalu zglobova, koja može dovesti do pojave artritisa. Dovoljno je samo da pojedete do 20 jagoda nedeljno!

Podstiču varenje

jagode

Vlakna su nam neophodna za zdravo varenje, a jagode sadrže oko 2 grama po serviranju. Problemi koji mogu nastati usled njihovog nedostatka su zatvor i upala creva. Sprečite da se to desi na najukusniji mogući način. 🙂

Pomažu u održavanju telesne težine

Održavanje zdrave težine je jedna od najboljih odbrana protiv diabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, a nadasve je korisno za vašu opštu dobrobit. Jagode imaju jako malo kalorija – 33 na 100 grama, ne sadrže masti i imaju nizak nivo šećera. Sledeći put kada vam se bude jelo nešto slatko, operite do 300 grama jagoda i eto vam obilne užine koja ima manje od 100 kalorija!

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.