U slučaju da niste veliki ljubitelj jagoda, trebalo bi da postanete – što će se sigurno i desiti nakon što pročitate ovaj članak. Ne samo da su sočne i preukusne, već su i neverovatno zdrave. Bogate hranljivim sastojcima i antioksidantima, jagode nam na mnogo načina mogu poboljšati zdravlje.
Evo zašto bi trebalo da uvedete jagode u svoju ishranu:
Jagode jačaju imunitet
Jagode su odličan izvor vitamina C. Jedna manja činija jagoda sadrži 51,5 mg ovog vitamina, što je već polovina preporučenog dnevnog unosa. Duplirajte tu količinu, i mirni ste za ceo dan. 🙂 Kao što znamo, vitamin C je dobro poznat po svom svojstvu jačanja imuniteta.
Dobre su za vid
Antioksidanti u jagodama sprečavaju pojavu katarakte. Očima je potreban vitamin C, kako bi se zaštitile od štetnog UV zračenja. Ima li slađeg načina da im udovoljimo?
Jagode sprečavaju pojavu bora…
Moć vitamina C u jagodama se nastavlja, s obzirom da je neophodan za proizvodnju kolagena, koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. Pošto mi gubimo kolagen kako starimo, konzumiranje hrane bogate ovim vitaminom dovodi do toga da nam koža izgleda zdravije i mlađe.
…a sprečavaju i upale!
Antioksidanti u jagodama smanjuju upalu zglobova, koja može dovesti do pojave artritisa. Dovoljno je samo da pojedete do 20 jagoda nedeljno!
Podstiču varenje
Vlakna su nam neophodna za zdravo varenje, a jagode sadrže oko 2 grama po serviranju. Problemi koji mogu nastati usled njihovog nedostatka su zatvor i upala creva. Sprečite da se to desi na najukusniji mogući način. 🙂
Pomažu u održavanju telesne težine
Održavanje zdrave težine je jedna od najboljih odbrana protiv diabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, a nadasve je korisno za vašu opštu dobrobit. Jagode imaju jako malo kalorija – 33 na 100 grama, ne sadrže masti i imaju nizak nivo šećera. Sledeći put kada vam se bude jelo nešto slatko, operite do 300 grama jagoda i eto vam obilne užine koja ima manje od 100 kalorija!