Kako da vam omiljeni književni naslovi budu dostupni u trenu? Imamo rešenje!

Ako ste ljubitelji čitanja i nedostaje vam mogućnost da vam svaka knjiga bude odmah dostupna, oduševiće vas činjenica da na Bookmate platformi možete odmah birati između čak milion naslova.

Bookmate, jedna je od vodećih globalnih platformi za čitanje elektronskih knjiga. Biblioteka nudi preko million naslova na različitim jezicima, od čega skoro 6000 na našem. Bookmate se na našem tržištu i dalje razvija pokretanjem Bookmate Žurnala, literarnog portala , ali i edicije Bookmate Originals koju će nam u ekskluzivnom razgovoru predstaviti Marin Milosavljević, zadužen za globalni razvoj Bookmate poslovanja. 

Već nekoliko godina Bookmate je prisutan u Srbiji, gde digitalno izdavaštvo beleži sve veći rast. Pre samo deceniju bilo je nezamislivo da neko u autobusu ili na plaži čita knjigu sa mobilnog telefona. Danas, u četvrtoj industrijskoj revoluciji, kada mobilni uređaji postaju sve napredniji, e-knjige postaju sve dostupnije. Bookmate je u Srbiji pokrenuo nekoliko projekata, a veliku pažnju izaziva edicija Bookmate Originals, koja se globalno pojavila još sredinom 2018. godine, počevši od Rusije, koja je matično tržište servisa. Od tog trenutka do danas, edicija Bookmate Originlas je zaživela u zemljama Skandinavije, u Meksiku, ali i u Srbiji, u kojoj u ovom trenutku ima preko 30 izdanja.

“Naša ‘originalna’ zdanja su raznolika – kratke priče, romani, epizode koje se čitaju u nastavcima, ali i sasvim inovativne, prvi put legalno dostupne u Srbiji, audio-knjige” kaže Marin Milosavljević, zadužen za globalni razvoj Bookmate poslovanja i dodaje:

“Bookmate Originals audio-knjige smo prvi put izbacili na srpskom tržištu sredinom prošle godine i to prati jedna sasvim neobična priča. Naime, osnovna ideja je bila da audio-knjige publici u Srbiji predstavimo pred sezonu letnjih odmora, kada se veliki deo ljubitalja knjige priprema da provede sate u kolima, autobusima i avionima, putujući ka željenoj destinaciji, dakle u situacijama u kojima su audio-knjige apsolutni favorit i izbor čitalaca širom sveta već godinama. Zbog svima dobro poznate situacije sa korona virusom, najveći deo stanovnika sveta, pa i Srbije, je prošlog leta ostao u svojim domovima, a letovanje se, uz nešto malo srećnih izuzetaka, svelo na sunčanje na balkonima. Ipak, prijatno nas je iznenadila činjenica da su naši pretplatnici u Srbiji pronašli upotrebnu vrednost audio-knjiga, čak i u situaciji kada nisu bili u pokretu – dečije bajke, ljubavni romani i klasična dela svetske književnosti su odjekivali i odjekuju sa kućnog ozvučenja i to nas beskrano raduje. Čini se da audio-knjige imaju svetlu budućnost u Srbiji.”

Ubedljivo najpopularnija audio-knjiga u Srbiji i Crnoj Gori je “Ana Karenjina” u izvođenju Ivana Bosiljčića. Odmah za njom su dečije bajke u izvođenju Voje Brajovića. Roman “Happy End” čitala je autorka Mirjana Bobić Mojsilović, dok je zbirku istinitih ispovesti “Početak bez kraja” Vesne Dedić izvela radio-voditeljka Vesna Zakonović.

Ediciju Bookmate Originals bi bilo najlakše opisati kao ekskluzivna izdanja, bilo u elektronskoj ili audio formi, koja su dostupna isključivo korisnicima Bookmate aplikacije. 

“Ja volim da kažem da su ova izdanja naš način da kažemo “hvala” Bookmate korisnicima u Srbiji, koji su nam ukazali poverenje i dali šansu elektronskoj knjizi u Srbiji.” 

Bookmate je ušao u Srbiju 2018. godine uz punu veru u, tada sasvim nepostojeće, tržište digitalne knjige na Balkanu. 

“U ovom trenutku imamo preko 30.000 aktivnih korisnika u Srbiji, katalog od pet hiljada lokalnih izdanja različitih izdavača i sve aktivniju originalnu produkciju. Rekao bih da je naša vizija bila na pravom mestu. Sada smo na tački na kojoj možemo da se kreativno igramo i ulažemo u digitalno izdavaštvo na Balkanu.”

Lista autora koji pišu za Bookmate Originals ediciju je sve veća. Uspostavljena je divna saradnja sa Dejanom Stojiljkovićem, Vesnom Dedić, Tamarom Kučan. Bookmate je lansirao i neka nova imena na domaću književnu scenu – Jelenu Dramićanin i Uroša Timića, mlade autore koji privlače sve veću pažnju. 

“Ovu godinu smo započeli uz ekskluzivni ugovor sa Keri Čin, domaćom autorkom ljubavno-erotskih romana koja, samo sa Bookmate Originals čitaoce, piše novu trilogiju. Prvi roman se upravo objavljuje u formi epiozda, četiri nedeljno, prvo kao elektronska, a onda i kao audio-knjiga. Odmah za njim slede drugi i treći deo trilogije, koji će biti objavljivani ponovo kao epizode, ovog puta dve nedeljno,” – objašnjava Milosavljević i nastavlja: “Sa Dejenom imamo divnu saradnju. Nakon šest kratkih priča koje je pisao za nas 2019. godine, kraj 2020. godine na servisu Bookmate je obeležio njegov serijal “Kula”. U pitanju je horor-roman u deset epizoda, u maniru najboljih Netfliksovih TV serija. Upravo prošle nedelje smo objavili i prvu literarnu epizodu Dejanovog novog serijala, idealnog za one koji nestrpljivo iščekuju treću sezonu serije “Senke nad Balkanom”. Radi se o dokumentarističkom delu“Mustafa Golubić: Um(j)etnost konspiracije”, koje nas pažljivim, lukavim koracima vodi kroz život ovog balkanskog Džejmsa Bonda. Dejan je pokušao da odgovori na pitanje ko je bio Mustafa Golubić i ove kratke i efektne epizode se čitaju, bukvalno, u jednom treptaju oka.”

Na servisu Bookmate jedna od najčitanijih je i Vesna Dedić koja je napisala zbirku istinitih ispovesti svojih čitateljki, pod nazivom ”Početak bez kraja”. Iz kompanije Bookmate zvanično najavljuju nastavak saradnje i nešto ekskluzivno.

“Vesna Dedić je jedan od onih sjajnih autora koji ne beže od novih formi i sa radošću prihvataju nove tehnologije u službi bolje i brže distribucije književnog dela, što ju je učinilo idealnim saradnikom Bookmate Originals edicije od samog lansiranja. Sada već smem i zvanično da najavim taj nastavak saradnje sa Vesnom, koji je ujedno i početak saradnje sa scenaristom Predragom Perišićem. Ovo dvoje umetnika je ukrstilo svoje kreativne snage i zajedno su stvorili nastavke nekada mega-popularne TV serije gospodina Perišića “Policajac sa Petlovog brda”. U ovim literarnim nastavcima, čiju objavu krećemo ovog proleća ekskluzivno na servisu Bookmate, pratimo avanture Boškove ćerke, Jasne Simić, sada “Policajke s Petlovog brda”, samohrane majke troje dece koja balansira porodicu, karijeru i privatni život u Beogradu danas. Neverovatan miks emocija dolazi u paketu sa ovih dvanaest nedeljnih epizoda.”

Pored već pomenute “Policajke s Petlovog brda”, ovog proleća stiže i drugi roman trilogije “Braća Nikić” autorke Keri Čin, pod nazivom “Pik”. Bookmate, servis za čitanje i slušanje elektronskih knjiga dogovorio je i novu, trogodišnju saradnju sa Dejanom Stojiljkovićem, u okviru koje će svetlost dana ugledati prvi roman u nastavcima, novi literarni serijal za sve ljubitelje Dilana Doga, Džona Konstantina i sličnih (anti)heroja. 

”Ceo projekat je veoma, veoma u Dejanovom maniru što će oduševiti njegove fanove,” ističe naš sagovornik.

“Digitalno izdavaštvo, prvo elektronske, a onda i audio-knjige, u celom svetu ponudilo je autorima jedan novi teren za igru. Kada je izbor platformi za distribuciju veći, a vaše delo potencijalno dostupno na svakom mobilnom telefonu, to otvara nove mogućnosti za autore, kako kreativno, tako i finansijski. Bookmate je već na srpskom tržištu, a najveći lokalni izdavači u Srbiji polako pokreću i sopstvene platforme za digitalnu distribuciju knjiga. Sve ovo će veoma brzo stvoriti novu atmosferu na tržištu književne reči, u kojoj će autori mnogo slobodnije moći da diktiraju sopstvene uslove pod kojima će stvarati nove sadržaje. Na nivou Evrope, danas takvu situaciju vidimo u Danskoj i Švedskoj, recimo, možda najzdravijim primerima moderne izdavačke scene. Ovo je dobro za autore, za izdavače i distributere, ali pre svega za čitaoce, što je i najvažnije jer oni knjigu drže živom, u bilo kojoj formi,” zaključuje Milosavljević.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.