Kako da na poslu budete ono što zaista jeste

Veliki je uspeh raditi posao koji volite, a još veći je kada na poslu možete biti ono što zaista jeste. Verujem da nije dobrodošlo u advokatskoj kancelariji, ili nekoj drugoj ozbiljnoj ustanovi da se na glas govori o tome da ste gej, ali smatram da je još strašnije ukoliko se o tome među vašim kolegama polemiše krišom – na pauzi, tokom ručka…

Koliko je bitan sam rezultat u poslu, toliko verujem da je mnogo bitniji odnos sa kolegama. Neki od njih vam, kao u mom slučaju, mogu postati i najbolji prijatelji, ali to opet zavisi od vas. Iako mnogi smatraju da otvorenost na poslu može da nas uvuče u brojne probleme, ja verujem da je zapravo drugačije.  

Naravno da bi trebalo slušati i pratiti intuiciju koja i te kako oseća ljude u vašoj okolini i može vam signalizirati kada naiđete na one pred kojima bi trebalo ostati suzdržan. Pre nego što sam počeo da radim posao koji volim, radio sam posao koji sam u tom trenutku morao da radim. U jednom lokalnom restoranu, okružen ljudima iz provincije, kojima su gej ljudi bili poznati samo kao “pretnja sa zapada”.

Dok su tako životarili i radili u tom restoranu, stresirajući se tokom radnog vremena zbog šopske salate, ni slutili nisu da će se suočiti sa onim od čega su dugo strepeli.  

Iako smo prvih mesec dana od mog dolaska “opipavali” teren, verujem da je moja otvorenost i želja da me ne gledaju kao stvorenje sa druge planete  prevagnula, želeo sam da prekinem ogovaranja i šaputanja po ćoškovima.

“Da li je gej? Ma mora da jeste, izgleda tako…”

“Jesam!” 

Ti ljudi su nakon samo mesec dana brinuli o meni kao da sam im rod najrođeniji.  

Za vreme pauze umesto ogovaranja i nagađanja bili su radoznali i znali su da me zapitkuju o tome kako funkcionišu dva muškarca. Verujem da je moja pojava toj maloj grupi ljudi razbila brojne predrasude. Kada sam uspeo sa njima pomogao sam ujedno i sebi da u svakom narednom okruženju i radnom mestu budem još slobodniji i ponosniji na ono što jesam.

U šou biznisu je drugačija priča, ali meni još uvek nejasna, jer umemo nekada u ovom poslu da budemo jedni drugima najgori neprijatelji, no to su već situacije u kojima glavnu ulogu  igra karakter. 

Šou biznis je deo gej kulture, te je, na neki način, sasvim normalno da nas ima u većem broju. Međutim, osim ekipe koja je autovana – dosta je i onih koji još uvek prezaju od činjenice da bi njihovo seksualno opredeljenje moglo da utiče na njihovo radno mesto. 

Strah od osuđivanja, pa i otkaza, je sasvim razumljiv razlog zbog kojeg neko ne želi da bude autovan na svom radnom mestu, ali s druge strane, ukoliko u poslu koji voliš i na kojem provodiš veći deo dana nisi prihvaćen baš onakav kakav si, zar ti to ne govori da nisi na pravom mestu?!

Ukoliko ste pred ljudima zatvoreni kada je o tome reč, budite sigurni da će se to odraziti i na posao, jer ćete nesvesno formirati oklop na mnogim drugim poljima. Na gubitku je samo poslodavac, ukoliko odluči da svog zaposlenog otpusti samo zato što ne razume i zato što mu se ne dopadaju njegovi stavovi, afiniteti, način života, seksualna orijentacija ili bilo koji drugi izbor. Svaki posao daje rezultate onda kada ga radite srcem i kada ste posvećeni maksimalno.

U sopstvenom ste zatvoru onog momenta kada sebe zatvorite pred ljudima sa kojima radite i stvarate. Onog trenutka kada se na svom radnom mestu ne osećate kao potpuno svoji i slobodni, znajte da niste na pravom mestu!

Budite otvoreni i iskreni prema ljudima koji vas okružuju, pokažite im svoje dobre osobine i bićete iznenađeni povratnom reakcijom, ali i inspiracijom za posao koja će vam doći.

Podeli ovaj post:

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.