Kako da dodatno uštedite, kada vam se čini da ste već sve pokušali?

Ne znam da li delite naše mišljenje, ali čini se da je svako od nas na ovaj ili onaj način postao ekspert za štednju kada se osamostalio i otišao iz okrilja roditeljskog doma. Onaj prvi plaćeni račun, promenio je toliko toga u životu, naučio nas da brinemo o svom mesečnom budžetu i da se odreknemo nepotrebnih sitnica, koje će nam uštedeti dosta novca, kako ne bismo bankrotirali do kraja meseca.

Sazrevanje i krupne životne promene sa sobom nose posebnu vrstu odgovornosti i obično u trenutku kada ste sreli osobu sa kojom želite da provedete život, počnete da razmišljate o sigurnosti neophodnoj za vašu porodicu i odjednom vam bude jasno da štedljivost na koju ste do sada navikli više nije dovoljna, a opet, prvo pitanje koje će vam pasti na pamet je: Zar je ostalo još nešto na čemu mogu da uštedim?

Štednja naravno podrazumeva mnoga sitna odricanja, ali ona su zaista zanemarljiva, kada je pred vama viši cilj! Naravno, da biste se odlučili na još štednje neophodno je da imate dobre ciljeve pred sobom, koji će vas navesti da svoju štednju podignete na viši nivo i izgradite konkretan finansijski plan.

Ovo su neke sitnica, na kojima možete uštedeti još više!

Odeća

Otvorite svoj garderober i videćete da tu postoji odeća, koju ćete nositi godinu dana, a da ne morate ni da pomislite na šoping, a ako zaista izdržite godinu dana bez šopinga, shvatićete da ste uštedeli pozamašnu sumu novca, koja je svake godine odlazila na gomilu krpica, koje ste obukli jednom ili dva puta.

Ishrana

Ukoliko dobro isplanirate svoje mesečne obroke i dva puta mesečno odete u veliku nabavku, primetićete da ste svoje svakodnevne troškove, koji obavezno podrazumevaju neke sitnice koje iz marketa donosite kući, sveli na minimum. Na taj način smanjićete i uživanje u brzoj hrani, jer ćete razviti svest da su obroci spremljeni kod kuće jeftiniji i zdraviji.

Troškovi vožnje

Posebno leti, mnogo novca možete uštedeti ako se opredelite za pešačenje ili vožnju bicikla, kada god vam se za to ukaže prilika. Poradite na svojoj organizaciji, kako biste imali vremena za duže ali zdravije putovanje na odredište. Osim što ćete uštedeti novac za gorivo, bićete i mnogo zdraviji usled povećane fizičke aktivonosti.

Uradite sami

Bilo da je reč o kozmetičkim preparatima za negu, ili o sredstvima za održavanje higijene domaćinstva, ponekad je mnogo jeftinije napraviti određeni proizvod nego ga kupiti, a uz to, imaćete kontrolu nad sastojcima koje koristite, pa ćete uvek znati i koliko su zdravi i korisni vaši proizvodi za negu. Na dugoročnom nivou, reč je o priličnoj uštedi.

Iako nije lako, ako je povećana štednja neophodna, osvrnite se oko sebe i postaće vam potpuno jasno da uvek postoji nešto na čemu možete dodatno uštedeti i koliko vam god ponekad izgledalo stresno što ste se odrekli svega mogućeg, sa druge strane, biće vam drago kada konačno ostvarite cilj, kome ste tako dugo težili.

Autor: T. P.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.