Kako bi trebalo da se igrate sa svojom decom!?


Ovog utorka u okviru Petit Coco bloga bavimo se pitanjem koje zanima mnoge roditelje, a to je kako da sa svojim mezimcima slobodno vreme provedu što kvalitetnije!

Da biste stvorili jaku vezu sa svojim detetom, veoma je važno koliko vremena provodite zajedno. Vreme provedeno sa vašim mališanom će mu omogućiti da emocionalno sazri, pa će na taj način da stvori otvoren odnos među vama.

Igranje sa bebom je jako važno, a kada je o novorođenčetu reč, pažnju bi trebalo obratiti na neverbalne znakove i mnogo, mnogo joj pričajte. Nemojte da vas zavara pomisao da to što ona ne može da govori znači da ni vi sa njom ne pričate.  Beba vas veoma pomno sluša i to obožava, zato joj pričajte što više.

Osim priče, bebe vole i kada radite sve ono što radi ona. Neopisivo mnogo je važno da samo pratite bebu i njene želje – ako je aktivna, budite i vi aktivni u igri, ako je mirna, posvetite se mirnim aktivnostima koje će joj tada najviše odgovarati.Kada beba počne da okreće glavu i bude nemirna, znači da joj je dosta onoga što radite u tom trenutku. Ova pravila važe za decu do godinu dana.

Kada je reč o uzrastu od prve do treće godine, to su deca koja znaju šta žele, a to će znati i da pokažu. Deci u ovom uzrastu je najbolje predlagati ono što odgovara njihovom karakteru, a dete će na kraju samo izabrati ono što želi. Kada su u ovom uzrastu, najbolje je igrati se sa njima pretvaranja. Pustite dete da samo podeli uloge i pravila, a vi budite tu da ga pratite, ali i da ga, kroz igru, podstičete na razmišljanje i učenje. U igri sa njima budite opušteni i potpuno se prepustite zabavi.

Uključite dete u one aktivnosti koje vi volite, pa tako na primer ako volite da pravite kolače, neka i ono to radi, tako što će zajedno sa vama da mesi i da ukrašava slatkiše. Dete će biti i više nego ponosno i srećno.

Mališani od treće do sedme godine sami mogu da smisle kako ćete provesti zajedničko vreme, te će vam jasno i glasno dati do znanja ono što hoće. Vaš zadatak u igranju je da ih pratite. Budite spremni da više puta igrate jednu istu igru sa svojim detetom. U ovom životnom razdoblju deca su jako maštovita, pa će se igre sigurno sastojati od omiljenih likova iz crtaća. Na vama je da ih podstičete i da zainteresovano učestvujete.

Pokažite da zaista želite da se igrate sa njim, pa kada vam na primer pokazuje neku svoju igračku, nemojte samo da klimnete glavom i da se nasmejete, nego pitajte dete neke detalje u vezi sa tim i uključite se u potpunosti – ono će to osetiti. Izađite zajedno napolje i družite se! Kad god je lepo vreme, smislite neki lep način da uživate u prirodi ili u parku. To su avanture koje će pamtiti čitav život.

Od sedme do dvanaeste godine zabava i igra su i dalje važne, ali komunikacija ima veću ulogu. Na vama je da podstičete zajednički razgovor, tako da. ako se vašem detetu sluša muzika ili gleda televizija, dopustite mu, ali ga istovremeno pitajte da vam kaže nešto u vezi sa tim. Budite otvoreni tokom razgovora i učite dete da je sasvim normalno da imate različite ukuse. Možda vam se neće sviđati šta ponekad govori vaše dete, ali nemojte se svađati oko toga, već imajte poštovanje za njegovo mišljenje.

Slušajte svoje mezimče pažljivo, na pitanja mu odgovarajte sa poštovanjem i budite strpljivi prilikom rešavanja bilo kojeg problema. Vaše dete će to znati da ceni i to će vam i pokazati.

Ovde pročitajte JOŠ tekstova iz kategorije Petit Coco blog!

U Petit Coco carstvu, mame i tate mogu pronaći sve što im je potrebno za njihove najmlađe i najdraže. Najpoznatiji svetski brendovi dostupni su vam na dve adrese u Beogradu – Krunska 83 i Nikole Spasića 4, ali i online na sajtu: www.petitcoco.rs

 

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.