Kako balansirati između posla i majčinstva

Možete li izbalansirati između karijere koja vas ispunjava i podizanja predivne dece? Čitajte dalje, jer ove nedelje u okviru Petit Coco bloga delimo sa vama savete kako da uživate kao zauzeta, zaposlena mama!

Balansiranje je i te kako zahtevno

Ravnoteža je ključna kada je reč o majčinstvu, a naročito kada ste zaposlena mama. Na samom početku je, pak, bitno razjasniti da baš i ne možete  postići sve (niti to može vaša prijateljica sa savršenim Instagram profilom)! Mišel Obama je jednom prilikom rekla da možemo imati sve, ali ne sve u isto vreme. Šta ovo znači? Pa, umesto što pokušavate da držite sve konce u rukama, oslobodite se nerealnih očekivanja, odredite svoje prioritete i dozvolite sebi da budete prisutni u trenutku.

foto: Erica Shaw

Tako ćete imati priliku da usporite i bićete produktivnije kada se radi o vremenu koje provodite sa decom… Mislite o tome kao o kvalitetu pre kvantiteta. Na taj način ćete osećati manje ,,krivice“ jer niste sa decom kada ste na poslu.

Savet: Gledajte na svoj put do i sa posla kao na prostor u kome možete da se oslobodite stresa i prebacite fokus. Udahnite duboko tri puta pre nego što zakoračite u svoj dom, kako biste radni dan ostavile iza sebe i kako biste bile u potpunosti prisutne za svoju dečicu.

Vaši prioriteti su važni (kao i vaš san!)

Stres, napetost i krivica – do svega toga dolazi kada postoji raskol između onoga što radite i onoga što biste volele da radite. Na primer, kada vas šef zamoli da ostanete duže na poslu ili kada celu subotu provedete peglajući veš. Ukoliko ne napravite mesta za stvari koje vam donose radost, zauvek ćete biti zaglavljene u lošem raspoloženju i nezadovoljstvu.

Savet: Zapišite svoje prioritete za radnu nedelju. Na  primer: budi kod kuće do 18h, prošetaj za vreme pauze za ručak, napravi smoothie sa zelenišima… Uključite i svog partnera i sastavite zajednički plan. Uradite to kako biste oboje bili na istoj strani kada govorimo o pametnom korišćenju svakog minuta vašeg dana!

Vežbajte da govorite NE

Toliko ljudi vam je pomoglo od trudnoće, preko porođaja do čuvanja deteta. Ipak, kao zaposlena majka, od vas se očekuje da žonglirate svim zahtevima vašeg doma, posla i privatnog života. Postoji, doduše, jedna ,,supermoć“ koju mama ima, a to je –  reći NE.

NE je tako jednostavna, a opet i tako moćna reč koju žena može izgovoriti kako bi povratila vreme za sebe.

Savet: Uz osmeh, recite NE novom zahtevu ove nedelje. To je, zapravo, puna rečenica. I veoma ohrabrujuća!

Okupite svoju ,,ekipu“

Stvarnost u kojoj hranite novorođenče do 12 puta dnevno je iscrpljujuća. Ono što mnoge novopečene mame ne znaju je da to može poprilično da ih izoluje. Kada imate svoju družinu, to vam najpre omogućava da naučite nešto od drugih majki, da se smejete svim dobrim i ne tako dobrim situacijama koje ste prošle od kada vam je dodeljena ova nova uloga i da dobijete podršku bez osude. Formiranje zajednice pouzdanih prijateljica je možda zahtevno, ali umnogome doprinosi maminom i bebinom napretku – naročito tokom prve godine.

Savet: Memorišite brojeve iskusnih majki iz vašeg bližeg okruženja koje možete pozvati kada se ne osećate najbolje, kada imate potrebu da podelite nešto lepo, da se nasmejete ili da čujete adekvatan savet. Čuvajte se rodbine i onih prijatelja koji misle da je u redu da dele savete onda kada vam je samo potrebno da vas neko sasluša. Znate ko su oni.

Pronaći balans je naročito važno ako se vraćate na posao nakon porodiljskog odsustva. Navigiranje zahtevima na poslu i prilagođavanje vašoj novoj svakodnevici je moguće uz pravi plan. Uz ove naše savete, uvereni smo da ćete se graciozno i u velikom stilu vratiti u kolosek. 🙂

U Petit Coco carstvu, mame i tate mogu pronaći sve što im je potrebno za njihove najmlađe i najdraže. Najpoznatiji svetski brendovi dostupni su vam na dve adrese u Beogradu – Krunska 83 i Nikole Spasića 4!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.