Hrabrost u ljubavi

Možda vam je poznat onaj osećaj… samo vam se nasmeje i sve je nekako lepše, lakše… sve je odjednom slađe! Samo pogledate u te oči i odjednom ste na sedmom nebu, osećate kako vam srce lupa sve jače i jače i jedino o čemu možete da razmišljate je taj momenat kada će vas dotaknuti, kada će vas poljubiti… taj momenat kada će sve biti jasno i kada će reci: da, želim te. Da, samo tebe.

Želimo to! A bojimo se da nam se slučajno baš takva ljubav i desi!

Šta ako konačno dobijemo sve što želimo? Šta onda? Kako da živimo kada imamo sve? Verovali ili ne, to budi strah u ljudima. Sama pomisao na to da će vam se ostvariti sve želje može u vama da probudi nemir. Možda zvuči nesvakidašnje, ali  sam taj osećaj često prepoznavala kod ljudi. Ljudi se plaše da će dobiti sve sto žele i konačno biti apsolutno srećni. Suštinski problem je što većina nas ne zna kako da živi u sreći i skladu. Plaše se tog mira, te tišine koja dolazi sa srećom. Mi nemamo svest koliko je ta tišina u stvari glasna.

Ljubav je najjača sila od svih u univerzumu i kada se zaljubimo, TO SE VIDI.  Celo telo, duh i um nam se menjaju, sve je nakako jednostavno, dišemo punim plućima i konačno postajemo to što u suštini jesmo. Kada se zaljubimo, dajemo bezgraničnu energiju ljubavi svima oko nas i to se ne moze sakriti. Isto tako, primamo bezrezervno energiju ljubavi od osobe koju volimo i to nas hrani. Vidimo samo najbolje u njima i oni vide samo najbolje u nama. Tada na videlo izlaze sve naše vrline, naša lepota, harizma. Hrani nas ta prelepa, plemenita, jaka energija i mi prosto raširimo svoje latice kao cvet! To ne možemo sakriti, kao biljka koja buja, cveta. To je naše pravo ja, naša suština postaje i jeste ljubav. Takva ljubav je potpuno otvorena i svi je vide. Sigurna sam da naučnici danas već imaju metode kojima mogu da mere te promene u našim glavama, sigurno znam da su istraživanja rađena… Naš mozak se zaista menja, naše telo, naš duh – DIŠEMO LJUBAV.

couple

Vremenom dođe momenat kada počinjemo da uviđamo što nam se možda ,,ne sviđa baš toliko”. Nešto što nas možda iznervira. Dođe momenat kada se spuštamo sa tog sedmog neba i počinjemo da uviđamo malo kišice, malo oluje, malo lošeg vremena među nama. U tom trenutku je najbitnije imati svest o tome. Tada se treba probuditi i reći ,,Okej. Desilo se,  ali ja BIRAM da I DALJE vidim ono što ova osoba SUŠTINSKI JESTE. Ja biram da vidim vrline tog čoveka.” Onda te manje bitne stvari nestaju i ponovo smo zaljubljeni. Opet vidimo samo ljubav i shvatamo zašto smo se zaljubili uopšte. Tada zaustavljamo ciklus ,,lošeg”. Kako gledamo na svet oko nas, takav svet ćemo i kreirati oko sebe. Time mi u stvari svesno biramo ono što želimo da vidimo.

Moramo biti hrabri i dozvoliti ljubavi da nam pokaže i dobro i loše. Moramo svesno dozvoliti ljubavi i da nam da, ali i da nam oduzme. Odlučno moramo  zaroniti u dubinu veze i suočiti se sa mrakom, bez predznanja šta nas tamo čeka. Možda je ajkula, možda je delfin. Ni jedan ni drugi nisu loši, jednostavno su drugačijih naravi.

Naša veličina je u tome da moramo doživeti trenutak kada nas ljubav potpuno uništi, a onda se mi kao feniks dignemo iz pepela i krenemo iznova. Ponekad to traje dugo. Ponekad nam se i svidi to potpuno uništenje. Ponekad nam je lepo kada smo kao pepeo – mirni, lepršavi i laki… Neizbežno će ipak doći momenat kada shvatamo da JESMO feniks i da MORAMO DA LETIMO. MORAMO ponovo pronaći sebe, svoje JA. Kada dođe taj momenat, želim vam da nađete jačinu u duši, da pronađete snagu u svom tom strahu (jer upravo tu se i krije naša najveća snaga) i da počnete iznova. Verujte da ćete se preporoditi, roditi još jednom, sigurna sam da će sve biti baš kako vi želite. Svako ulaženje u suštinu  ima svoju svrhu, svaki pad svoju, svaki lom svoju.

Kako da znamo šta je visina ako nikada nismo pali nisko?

Kako da znamo šta je sreća ako nikada nismo osetili tugu?

Kako da znamo šta je ljubav ako nikada nismo osetili njen nedostatak?

Dana Karić

Ovaj tekst je prvobitno štampan u izdanju magazina Vodič za život.

921158_10151525219153337_1857645181_o

Još mnoštvo inspirativnih tekstova, a i recepata, možete pronaći u Daninoj knjizi Srećna planeta – recepti za život, koju možete kupiti u prodavnici Srećna planeta! Saznajte više na Instagram profilu @srecnaplanetashop.

instagram: @srecnaplaneta, @danakaric, @srecnaplanetashop
facebook: Srećna Planeta
glavna slika: Nevena Milovanovic (@nensigrejs)

Komentari 1

  1. Izabela
    Reply

    Uživala sam čitajući…prolazeći kroz moja iskustva “dubina, visina i širina” Ljubavi!
    Bravo!

    19 Januar, 2017

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.