Gej blog – Odluči šta ne želiš!

Verujem da ste već shvatili da i nema neke velike razlike između gej i strejt ljubavnih odnosa. Osećanja su ista i sve se uglavnom svodi na isto.

Nedavno sam napunio 28 godina i iza sebe nemam nijednu ozbiljnu vezu. Kada o tome pričam pred ljudima, nije mi baš svejedno, ali kada se nađem pred ogledalom, sa svim svojim emotivnim iskustvima, osećam se zrelo, osećam kao da sam ipak dosta toga naučio.

Zapitam onda sebe zašto mi je glupo da pred ljudima kažem jasno: Ne, nikada nisam bio u ozbiljnoj, monogamnoj vezi. Ne zato što nisam želeo već upravo zato što sam znao šta želim, a to nisam mogao da ostvarim sa ljudima na koje sam nailazio.

Jedno od čestih pitanja na gotovo svakom gej dejtu je: sa koliko njih si bio (i budite sigurni da niko ne daje tačan odgovor na ovo pitanje) i drugo jako bitno pitanje: jesi li bio u vezi.

Kada mi postave takvo pitanje osećam kao da će me na osnovu odgovora skenirati i doneti zaključak o meni.

Je l’ je na kraju krajeva zaista bitno samo to? Brojka? Koliko njih i koliko dugo je trajalo?

Mrzim pitanje jesi li ikada bio u vezi i koliko dugo, pogotovo kada ga „nafiluju“ onako ponosno sa svojim iskustvima, pa krenu da se rasipaju brojkama:  godinu, dve – tri godine smo bili zajedno…  Dok ih slušam kako koriste te brojke ne bi li o sebi stvorili sliku osobe spremne da ostvari još jednu brojku, suzdržavam se da ne postavim pitanje:  a zašto si raskidao?

Ta ženska crta u nama gej ljudima uvek nekako ispliva na površinu i dođe do izražaja, naročito u situacijama kada želimo da morališemo i stavljamo ljudima do znanja da ne idemo sa svakim u krevet, da volimo, da smo za vezu…  ali isto tako bez pardona donosimo zaključke o nekome na osnovu toga da li je bio u vezi, koliko dugo, i eventualno zašto nije nikada bio u vezi.

Nisam! U ozbiljnoj, posvećenoj vezi nisam bio. Nikoga za to ne mogu da optužim. Kada sve saberem bio je to moj lični izbor. Svi oni sa kojima sam na neki način stvarao sliku o ozbiljnoj, monogamnoj vezi nisu išli u istom pravcu u kom sam išao i ja.

Možda ne znam kako je biti u ozbiljnoj, posvećenoj i monogamnoj vezi ali znam kako želim da ona izgleda. Vrlo dobro i iskristalisano vidim kako želim da izgleda moj odnos sa nekim kome želim da se posvetim. Čvrsto i odlučno znam na šta nikada ne bih pristao i taj stav nije tek tako pao s neba, imam ga zahvaljujući svim „promašajima“  koje sam idealizovao i pretvarao u nešto što nikada nisu bili.

Ponavljam, nikada  nisam bio u ozbiljnoj, posvećenoj i monogamoj vezi uprkos ogromnoj želji. Sve što sam ljubio, svi kojima sam verovao, svako zbog koga sam žrtvovao nešto svoje, svi su deo mene, deo mojih izbora. Doduše, često nepromišljenih, ali život bi bio jako „uštogljen“ kada bismo samo analizirali, taktizirali, odmeravali…

Prepusti se, slušaj sebe i radi ono što osećaš da treba da radiš. Ova pravila važe za svaki dejt – i gej i strejt.

Dozvoli im da te lažu, dozvoli im da te povrede, ali odluči nakon svega toga šta ne želiš, mnogo je lakše nego odlučiti šta želiš.

Veza između dvoje ljudi, naročito gej, jako je teška stvar za izgraditi, ali ako vašom iskrenošću i otvorenošću postavite dobar temelj, dobijate mogućnost da izgradite nešto što će vam uvek biti odlično skrovište od gore navedenih pitanja od kojih  svi na neki način bežimo.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.