Finansijske odluke koje treba da donesete u 2016.

Još nije kasno za novogodišnje odluke: članstvo u teretani, dijete i sve ostalo vezano za vašu dobrobit. Iako se mnogo odluka uglavnom tiče fizičkog zdravlja, probajte da svemu tome dodate i nekoliko finansijskih planova ove godine. Evo nekih:

  1. Odredite budžet kog ćete moći da se pridržavate

Znamo da budžet ne deluje kao najuzbudljivija stavka za početak puta ka ostvarenju finansijkih ciljeva, ali iskoristite svoju odlučnost na početku godine kako biste kreirali ili revidirali svoj budžet. Bilo da ste samozaposleni ili radite za nekog drugog, stvaranje i pridržavanje budžetu je veliki korak ka finansijskoj stabilnosti. Neka vam na umu uvek bude stara srpska poslovica: ,,Pružite se onoliko koliko ste dugački’’.

  1. Stvorite rutinu proveravanja finansija

Verovatno je to poslednja stvar koju želite da radite, ali odvajanje vremena za proveru finansija je jedna od najboljih malih promena koju možete da napravite. Kada znate na šta vam novac odlazi lakše je da savesno trošite i štedite, i postepeno ćete donositi sve bolje odluke. Odredite vreme svake nedelje za proveravanje novca koji vam je uplaćen, koji ste potrošili i kontrolišite pristigle račune. Biti svestan finansijske pozicije je jako bitno! Možete voditi evidenciju prihoda i rashoda i to će vam biti najlakši način da kontrolišete budžet.

  1. Pojednostavite stvari

Nemojte bespotrebno komplikovati. Što lakše možete da kontrolišete novac, to bolje. Zatvorite sve račune koje više ne koristite. Ovim ćete izbeći troškove održavanja računa a i neke koji bi mogli da se potkradu, a istovremeno posedovati osnovni račun (ili račune) čije stanje možete pratiti lako. To će vam i te kako uštedeti vreme.

  1. Isplatite dugove

Neka vam isplata dugova bude piroritet ove godine. Prevelika 8Y0EDX4VP9dugovanja vas mogu opteretiti i sputavati u ostvarivanju velikih životnih promena. Na primer, novi posao ili putovanje. Sedite i sračunaje koliko novca dugujete, koliko novca mesečno možete izdvojiti za dugovanja i za koliko vremena ćete se osloboditi svih dugova. Možda nećete moći sve da otplatite, ali postavite sebi cilj i neka vam to bude prioritet svakog meseca. Zvuči primamljivo da sebi priuštite skupu haljinu na šest rata, ali rate, troškovi i (ne)dozvoljeni minus mogu stvoriti samo brige.

  1. Počnite da ulažete

Neka 2016. bude godina kada ćete početi sa ulaganjem! Investiranje je dug proces – što pre počnete, to bolje. Nađite način za investiranje koji vama najviše odgovara, i onog trenutka kada osećate da ste spremni – samo napred!

  1. Zaradite više novca

Ako ste merkali neki projekat ili hobi koji možete unovčiti – krenite u akciju odmah! Bilo da su to projekti samostalnog pisanja ili želite da prodajete nešto što znate da napravite, započinjanje dodatnog posla nikad nije bilo lakše neko danas. Novi poduhvat ne samo da će podstaknuti vašu kreativnost, već vam potencijalno može doneti ozbiljan novac koji vam može pomoći da dostignete određene finansijske ciljeve koje ste sebi namerili. Od novca zarađenog na taj način možete sebi priuštiti luksuzno putovanje, knjige, enciklopedije ili skupocenu bundu bez imalo griže savesti.

  1. Ne budite strogi prema sebi

Kad nismo u željenoj finansijskoj poziciji, vrlo lako nas mogu uhvatiti negativne misli. Ove godine nemojte biti strogi prema sebi kada načinite neku grešku vezanu za novac. Niko nije savršen. Prihvatite svoje greške i samo napred! Važno je samo da posle greške nastavite trošenje novca prema gore navedenim savetima.

Podeli ovaj post:

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.