Ako volite pečurke sigurno ćete voleti i ovo jelo. Njoke sa pečurkama su veoma ukusan obrok, koji ne sadrži meso, ali će vas pečurke dugo držati sitim. Korstite pečurke koje vi najviše volite ili probajte ovaj obrok sa nekoliko vrsta, pa odaberite koja kombinacija vam se najviše dopada, a čak se odlično kombinuju i sa šampinjonima. Želimo vam uspešno kuvanje.
SASTOJCI:
200 grama pečurki po želji
500 grama gotovih smrznutih njoka
2 – 3 grančice sveže majčine dušice
150 grama kukuruza
malo svežeg vlašca
2 – 3 čena belog luka
so i biber po ukusu
rendani parmezan po želji
ekstra devičansko maslinovo ulje
PRIPREMA:
Pečurke iseći na četvrtine, pa u tiganju propržiti na malo ulja sa gnječenim belim lukom, majčinom dušicom i seckanim vlašcem. Pečurkama je dovoljno desetak minuta dok ne puste tečnost i dok ta tečnost ispari. Nemojte ih prekuvati, jer onda postanu gnjecave. Kada je tečnost isparila dodajte so i biber po ukusu.
Ovaj put koristimo gotove smrznute njoke, ali ćemo vam u budućim receptima pisati i kako možete sami da ih napravite. Ukoliko i vi koristite zaleđene njoke, pripremite ih po uputstvu sa ambalaže. One su veoma brzo spremne. Najbolje bi bilo da sos i njoke spremate istovremeno, jer nije preporučljivo da se ohlade.
U dinstane pečurke po želji možete dodati neutralnu pavlaku i time ćete dobiti kremasti sos. Ukoliko ste ljubitelji jačih ukusa, umak od tartufa se savršeno slaže uz ovo jelo, ali u tom slučaju odaberite neke neutralnije pečurke, možda su čak u ovom slučaju najbolji šampinjoni.
Mi smo se danas odlučili za varijantu sa povrćem, tako da ćemo dodati kukuruz, a vi možete dodati povrće po želji. Tikvice, grašak ili miks ovog povrća takođe mogu biti lepa kombinacija.
U još vrele proceđene njoke dodajte malo putera da ih učinite kremastim i dodajte pamrezan. Promešajte sve skupa i zatim dodajte sos. Dekorišite sa još malo parmezana, jer sira nikada dovoljno, zar ne?
Vaš obrok je spreman, prijatno!
Snezana Ninkovic (LunLU)
IZVRSNO NAPISANO …BAS MI SE SVIDJA