Danas se u Srbiji proslavlja Sveti Nikola – Ovo su ideje za najlepše slavske poklone

Danas se u Srbiji proslavlja najveća srpska slava – Nikoljdan. 19. decembra svake godine uz sveću i kolač, narod proslavlja Svetog Nikolu, velikog Svetitelja, koji se smatra čudotvorcem i zaštitnikom moreplovaca.

Sveti Nikola živeo je u IV veku u gradu Mira u Maloj Aziji i bio je episkop mirski. Narod ga smatra velikim Svetiteljem i veruje da su se nad njegovim moštima odigravala velika čuda. Da je ovaj Svetitelj, jedan od najvećih svedoči i Sveto miro, ulje koje ističe iz njegovih moštiju, a kojim se vernici pomazuju, kako bi se spasili od najrazličitijih bolesti.

Srbi proslavljaju svog Svetitelja zaštitnika uz sveću i kolač, kako bi ga zamolili da im čuva dom i zaštiti njihovu porodicu. Običaj je da se na dan slave, pozivaju gosti na ručak, a Sveti Nikola je slava koju obuhvata božićni post, pa je trpeza, postavljena ovim povodom, uvek posna.

Običaj je takođe da se domaćini tog dana daruju nekim simboličnim poklonom. Danas smo za vas pripremili nekoliko kreativnih ideja, za slavski poklon, u istoj novčanoj vrednosti, kafe i šećera, što su statistički najprodavaniji darovni artikli u vreme slava. Neka zanimljiva sitnica, porodicu, kojoj idete u goste, podsećaće na vas, a posebno će ih obradovati vaš trud i kreativnost.

Cveće

Svaka žena oseća se posebnom kada na dar dobije cveće, pa je to poklon, koji će je zasigurno obradovati. Poznavanje domaćice, za koju birate poklon, olakšaće vam izbor, kada su u pitanju buketi svežeg cveća ili pak sobne biljke, u zavisnosti od toga šta ona više voli. Cvećari kažu da su najprodavanije cveće, za vreme slava Dracena i Spatifilum,  kao i prelepe, dekorativne Orhideje, dok su kada su u pitanju buketi, dominantne Ruže i Bambus, koji u dobrom cvetnom aranžmanu izgleda luxuzno i prelepo.

Šolje

Ako recimo idete kod prijatelja, koji su par, koji uživa u ispijanju jutarnje kafe, možete im kupiti zanimljive šolje u setu, ili šolje sa originalnom porukom, koja opisuje baš njih. Ako ste ljubitelj tradicionalnog poklanjanja kafe, možete odabrati neki od mnogobrojnih setova, koji pored pakovanja kafe, uključuju i zanimljivu šolju ili čašu.

Knjiga

Knjiga je uvek nepogrešiv poklon, posebno prijateljima, za koje znate da rade na nadogradnji svoje kućne biblioteke. S obzirom da vas pozivaju na svoju slavu, znači da ste bliski dovoljno, da poznajete njihove čitalačke afinitete, pa vam izbor adekvatnog romana, neće predstavljati teškoću. Pri darivanju knjige, najbitnija je posveta, koja iskazuje osećanja koja imate prema osobi kojoj knjigu poklanjate, stoga nemojte zaboraviti da prvu stranu ukrasite sa par lepih reči.

Dekorativa

Žene obožavaju dekorativne sitnice za kuću, a danas možete pronaći pregršt prelepih dekorativnih stvari na tržištu. Da li je reč o elegantnom svećnjaku, za slavsku trpezu ili o malim jastučićima, za restauraciju stare ugaone garniture, sa ovakvim odabirom nikada nećete pogrešiti. Pokušajte da oslušnete o čemu vaša prijateljica priča u vašim svakodnevnim razgovorima, pa ćete uvek znati šta joj treba i na taj način dodatno ćete je iznenaditi.

Pokloni nisu najvažnija stvar, kada je u pitanju slava. Domaćinima je bitno da proslave svog Svetitelja uz bliske ljude, koje vole. Pa ipak, ako već negujemo običaj darivanja, najlepše je da pokloni budu simbolični, mali znakovi pažnje, kroz koje ćete pokazati da slušate i poznajete svoje prijatelje.

Pažnja je zapravo najlepši poklon, koji nekome možete dati.

Čestitamo slavu, svima koji slave, u ime celog My cup of tea tima, a vašim porodicama želimo zdravlja i sreće.

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.