Da li znate da sve više roditelja želi da izabere pol bebe!?

Moralna dilema: Odabir pola deteta – DA ili NE!?

Danas, na svetski dan devojčica pričamo o trendu koji se sve više širi u svetu, a to je da budući roditelji u 21. veku mogu da izaberu pol svoje, još nerođene, bebe.

U svetu debate koja je pokrenuta kroz medije, prvo u Crnoj Gori, a onda i širom regiona, a koja je vezana za odabir pola deteta, time što se radi određeni test, odlučili smo da vam ove nedelje prenesemo tekst koji ima potpuno suprotnu konotaciju odabira pola od one koja je u ovdašnjim medijima predstavljena.

Vekovima je na našim teritorijama dete muškog favorizovano u odnosu na dete ženskog pola. Očigledno da moderno vreme nije sa sobom donelo i moderna shvatanja. Međutim, da li je ispravno da nakon svog ovog vremena najnaprednija tehnologija koja služi za pružanje vrhunskog nivoa nege, kako trudnice tako i njene nerođene bebe, bude stavljena pod lupu procesa koji se vekovima dešava? Uz to, nepravedno je stavljena pod ostrašćenu novinarsku kritiku svim negativnim konotacijama jednog površnog ljudskog shvatanja mnogo veće slike.

Tehnike i tehnologije koje se koriste u ranoj trudnoći za otkrivanje potencijalnih hromozonalnih promena na genetskom materijalu bebe sa sobom je donela mogućnost detekcije pola. Nikada nijedna od ovih tehnika i tehnologija, bilo da je invanzivna ili neinvanzivna, nije osmišljena da bi se vršila selekcija ploda na osnovu pola bebe. Sve ove tenike i tehnologije osmišljene su samo kako bi trudnicama i lekarima pomogle u donošenju daljih odluka u vezi sa vođenjem trudnoće.

Prilikom dobijanja rezultata, konačna odluka šta će se desiti sa trudnoćom stoji na ramenima majke, a lekar je tu da pruži maksimalno kvalitetan savet zasnovan na najnovijim informacijama iz kliničke prakse. Majka je ta koja odlučuje i niko drugi!

Svako dete je jedan neverovatni uspeh života i dar kako porodici, tako i celom svetu.

Odlučivati o tome da li dete zaslužuje da živi ili ne na osnovu pola, ostavlja sa sobom jedan veliki znak pitanja.

Ne želimo ovde da pokrenemo debatu, već isključivo da iskompletiramo informaciju koja nikada i do kraja nije kvalitetno prenešena, a nadamo se da time podstičemo neke buduće mame da ne podležu pritisku okoline, jer u životu nema veće radosti nego kada prvi put vidite svoju tek rođenu bebu. Vaš prvi susret promeniće vaš ceo univerzum i sasvim je sigurno da će vas interesovati samo da li je beba zdrava, a ne kog je pola.

Krisi Tajgen i Džon Ledžend unapred izabrali pol svoje bebe. Evo kako je to moguće!

Poznati pevač, Džon Ledžend i njegova supruga Krisi Tajgen privukli su dosta medijske pažnje nakon što je tek trudna gospođa Ledžend dala iskrenu izjavu da je par izabrao pol svoje bebe u vreme kada su bili u proceduri vantelesne oplodnje.

Krisi, inače poznata javnosti po svojoj iskrenoj i manje više javnoj borbi sa svojim problemom neplodnosti je i ovog puta potpuno otvoreno u razgovoru sa medijima govorila o svojoj odluci:

“Ja sam donela ovu odluku… Znate, ne samo da očekujem devojčicu nego sam izabrala i embrion devojčice. Bili biste iznenađeni koliko ljudi koje i vi poznajete prolazi kroz ovu proceduru.”

Doktor Džejn Frederik, specijalista za reproduktivnu endokrinologiju i sterilitet i medicinski direktor reproduktivnog zdravlja Orange County u Kaliforniji kaže da je informacija o polu stigla zajedno sa skriningom.

Međutim, doktor Frederik takođe tvrdi da ovakvu vrstu zahteva dobija od parova koji već imaju dece i žele da izbalansiraju polove svojih naslednika: “Oni zaista žele da maksimalno iskoriste sledeću trudnoću, kako bi to bila poslednja.”

Kao i kod bračnog para Ledžend, doktor Frederik se susreće sa parovima koji uglavnom biraju da imaju devojčicu. “Osamdeset posto zahteva je u smeru: “Možemo li dobiti devojčicu?” Zahtevi su veoma ženski orjantisani, a žene uglavnom žele ćerkice.”

Debata o ovom tekstu u svetu idalje traje.

Izvesno je da će debata o odabiru pola bebe na našim prostorima trajati sigurno barem podjednako dugo kao u svetu, ako ne i duže.

Ono što nikako ne smemo izgubiti iz perspektive je da iznad svega u trudnoći moramo da brinemo o najmanje dva života – o životu majke i životu bebe. Iznad svega i ispred svega je njihova dobrobit i sve ostalo pada u senku dva života.

Napredni genetski testovi su tu da budu podrška u ovome, da služe kao oslonac porodici sa jedne i lekaru sa druge strane – kako bi svi nakon devet meseci trudnoće zajedno imali osmeh na licu, a da li je taj mali grumen sreće u naručju majke devojčica ili dečak – apsolutno nije važno.

 

Najbolji genetski test na našem tržištu je NIFTY test. Više o njemu možete pročitati na našem blogu Trudna i bezbrižna by NIFTY, ali i na njihovom zvaničnom sajtu: www.niftytest.rs

Posetite i njihove Facebook i Instagram stranice i saznajte sve što vas zanima u vezi sa trudnoćom i majčinstvom.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.