Da li ste spremni da dajete nesebično?

Želela bih da pišem o nečemu što me – da se tako izrazim – nervira, a većina nas to radi. Zato pozivam ljude da postanu svesni trenutka kada im se to desi i da promene svoje misli.

Na primer: Nekada davno uradio si mi nešto loše. Oprostila sam ti, i i dalje smo prijatelji. Nekoliko godina kasnije, ja koristim tu lošu stvar da ti prebacim kada uradiš nešto ,,pogrešno“. Ili recimo, ja uradim nešto lepo za tebe. Ti mi se zahvališ, ali mi ne ljubiš stopala zbog toga. Zatim slede moje izjave kako nisi bio dovoljno zahvalan ili kako ne ceniš dovoljno ono što sam uradila za tebe.

Verujem da ukoliko oprostimo nekome nešto, poverujemo mu i time pokažemo svoju dobrotu – kada jednom odlučimo da pređemo preko nečega – ne treba to kasnije da koristimo kao oružje i pominjemo više nikada. Tačka.

Ukoliko damo sebe na bilo koji način, materijalno ili emotivno, moramo se dati potpuno i kompletno. Nesebično. Bez traženja nečega zauzvrat. To je jedini način. Dajući sebe velikodušno, punim srem, mi dobijamo nagradu. Dobro je poznato da dobijaš onoliko koliko i daješ.

Ljudi koji primaju će osetiti iskrenost u vašim postupcima, u vašim rečima. Ako volite tu osobu i ako ste odlučili da joj oprostite, da joj date nešto ili da joj učinite uslugu, uradite to svim svojim srcem. Iskreno, celovito i bez ,,uzvrati mi“. Ne spominjite to više i ne očekujte da vam vraća do kraja života. To ne samo da nije nesebično, već je ekstremno sebično.

15902757_10154883249139419_137488294_o

Kada nešto uradite iskreno i od srca, ta osoba će to osetiti i znati, a njen osećaj ljubavi i poštovanja prema vama će rasti. Ukoliko to budete stalno spominjali, očekivali nešto zauzvrat, nikada nećete biti zadovoljni i ona će početi da oseća negativnu energiju i negativne emocije od vas i prema vama.

Međutim, ja verujem da sve što radite morate raditi zbog sebe. Bez obzira šta ,,oni“ misle ili osećaju, vi morate biti iskreni prema sebi. Morate biti odani svojim uverenjima, veri i ljubavi. Morate, ako tako odlučite, oprostiti potpuno, voleti kompletno, davati nesebično. Samo kada se oslobodimo tereta koji držimo u sebi, a to stvarno jeste teret, mi možemo da se otvorimo i da živimo ono što smo mi.

Sijajte. Dajte sebe iskreno. Otkrićete da što više dajete, više ćete dobiti – i samim tim ćete opet imati više za pružiti!

Svi smo mi jedno nepresušno izobilje.

Ljubav, darežljivost vašeg vremena i znanja, ljubaznost… To su stvari kojih nikada ne može ponestati.

Dana Karić

921158_10151525219153337_1857645181_o

Još mnoštvo inspirativnih tekstova, a i recepata, možete pronaći u Daninoj knjizi Srećna planeta – recepti za život, koju možete kupiti u prodavnici Srećna planeta! Saznajte više na Instagram profilu @srecnaplanetashop.

instagram: @srecnaplaneta, @danakaric, @srecnaplanetashop
facebook: Srećna Planeta
glavna slika: Nevena Milovanovic (@nensigrejs)

Komentari 1

 1. Izabela
  Reply

  “…odani svojim uverenjima, veri i ljubavi.”
  “Ljubav, darežljivost vašeg vremena i znanja, ljubaznost… To su stvari kojih nikada ne može ponestati.”
  Sve mi je tako blisko, blisko mojim uverenjima. Uživala sam čitajući tekst…

  19 Januar, 2017

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.