Da li je našoj kosi potrebna zaštita od sunca?

Svi smo već shvatili koliko je važno da tokom leta negujemo i štitimo našu kožu kremama koje u sebi sadrže SPF. Međutim, nakon toliko apelovanja da se zaštitimo od štetnih UV zračenja, prirodno se nameće pitanje, da li je i našoj kosi potrebna zaštita?

U poslednjih nekoliko godina, domaće tržište postalo je bogato proizvodima, koji obećavaju našoj kosi zaštitu od sunca, kao i sprečavanje svih nus pojava, koje ono na našoj kosi izaziva, kao što su suvi i ispucali krajevi, beživotan izgled i nezaustavljivo kovrdžanje. Ali, koliko su ti proizvodi zaista efikasni i da li će našoj kosi pružiti adekvatnu zaštitu?

Frizeri tvrde da sunce podjednak uticaj vrši na našu kožu i kosu i da je zaista važno pružiti kosi adekvatnu negu tokom leta, ako želimo da sačuvamo njen zdrav i sjajan izgled.

Sunce utiče na to da se kutikula dlake otvori, tako da kosa gubi svoju prirodnu vlažnost i melanin, a razultat toga je suva, beživotna kosa, posvetlele boje, što vas može izložiti dodatnom trošku, ako se farbate i želite da povratite svoju boju. Uz to UV zračenje razgrađuje proteine koje dlaku čine jakom, pa dolazi do ispucalih krajeva.

Kada su proizvodi za zaštitu kose u pitanju, na tržištu se nalaze proizvodi sa SPF-om i oni koji su svojevrsni filteri UV zračenja.

Proizvodi sa SPF-om imaju identično dejstvo na kosu, kao i na kožu, dok proizvodi koji u sebi sadrže UV filtere, smanjuju količinu štetnog zračenja na kosu, jer prekrivaju vlakno dlake i odbijaju zračenja, smanjuju isušivanje kose i efikasno vam pomažu da sačuvate njen zdraviji izgled.

Ipak, proizvodi koji kosu štite od UV zračenja, ne sadrže nužno u sebi SPF. Ako ba bočici proizvoda nije naznačeno da je to proizvod sa određenim nivoom SPF-a, ne možete biti sigurni da li on u sebi nosi faktor 10 ili 50.

Ako se i dalje pitate da li je kupovina ovih proizvoda neophodna, odgovor je ne, jer u slučaju kose ne postoji rizik od pojave melanoma, ako se adekvatno ne štitimo. Reč je o ličnom izboru svake od nas i od toga, koliko nam je stalo da nam kosa izgleda zdravo i sjajno u svakom trenutku.

Ne možemo osetiti oštećenje kose, ali ga možemo videti i verovatno nam se neće svideti, pa je zato važno da napravimo dobru odluku i da tokom leta pojačano negujemo našu kosu. Adekvatna zaštita najpotrebnija je farbanoj kosi i kosi s pramenovima, ako želite da sačuvate boju.

Bez obzira na SPF, trebalo bi da tokom leta, pojačate intenzitet nege i s vremena na vreme kosu dubinski nahranite hranljivom maskom za hidrataciju.

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.