Recept koji prerasta u tradiciju – Čoko baklave, savršen desert za Badnje veče

Badnje veče jedno je od najlepših večeri u godini, za svaku pravoslavnu porodicu. Tada svi na okupu, oko posne trpeze, dočekujemo najradosniji hrišćanski praznik, Božić.

U mnogim kućama trpeza za Badnji dan obično je ista tokom svake godine, jer je već postala deo tradicije. Ipak, poslastica koja se te večeri nađe na stolu, mogla bi s vremena na vreme da bude inovativna i okrepljujuća.

Ovoga puta za vas imamo recept za ukusne čoko baklave, koje će možda već nakon prvog zalogaja postati deo tradicionalne posne trpeze u vašem domu.

@jocooks

Čoko baklava – Neophodni sastojci

  • 300g mlevenih oraha
  • 150g posnog mlevenog keksa
  • 150g posne čokolade za kuvanje
  • 6 kašika griza
  • 150ml ulja
  • 5 kašika šećera
  • 150ml vode
  • 12 kora za baklavu

Sirup

  • 700ml vode
  • 600g šećera

Savet plus, kore premazati mešavinom vode i ulja.

Čoko baklave – Priprema

Prvo napravite sirup, kojim ćete preliti baklavu, jer on mora biti hladan. Stavite šećer i vodu da prokuvaju i ostavite ih da se kuvaju uz povremeno mešanje, sve dok ne dobijete gust sirup, kojim ćete kada se ohladi preliti baklave.

Pročitajte: Morate isprobati – Savršena poslastica za vašu prazničnu trpezu!

@huffingtonpost

Umešajte sve sastojke za filovanje baklave, kako biste dobili sjedinjen fil.

Stavite koru, premažite je vodom i uljem, preko nje dodajte još jednu koru, koju ćete takođe premazati, ali manjom količinom vode i ulja. a onda na samu ivicu nanesite deblji sloj fila. Savijte ivice kora, kako fil ne bi iscureo i urolajte. Zatim ponovite postupak 6 puta i ne zaboravite da svaku koru duplirate.

Baklavu pecite na 220 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. Onda je prelijte sirupom, koji se prethodno ohladio i ostavite da se baklava ohladi i upije sirup.

@bromabakery

Poslastica koju ćete obožavati, može se praviti i u mrsnoj verziji, pa se poslužiti na Božić.

Foto: @thehappyfoodie

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.