Čia semenke su postale vrlo popularne u poslednje vreme, a mi vam danas govorimo o tome da li je ta njihova popularnost opravdana i na koji način ih možete i vi koristiti u svojoj ishrani.
Šta su zapravo čia semenke?
Salvia hispanica (Chia) su crne, bele i tamno smeđe semenke koje spadaju u porodicu nane. Najčešće se uzgajaju u predelu Južne i Srednje Amerike (Peru, Gvatemala, Bolivija, Paragvaj, Meksiko). Maje i Asteci su ih koristili od davnina, a reč chia zapravo znači snaga.
Zašto su čia semnke super hrana?
Čia semenke su bogate omega 3 masnim kiselinama i vlaknima, obiluju antioksidansima i odličan su izvor gvožđa, magnezijuma, cinka i kalcijuma. Bogate su i mineralima, gde prednjači mangan koji je važan za pravilan razvoj mišića i kostiju. Takođe su prisutni i fosfor i bakar, koji se veoma teško pronalaze u namirnicama a važni su za rad srca. Sadrže i vitamine A, B, E i D, koji povoljno utiču na kosu, kožu, zube, nokte i nervno tkivo.
Preporučeni dnevni unos
Iako su veoma zdrave, sa upotrebom čia semenki, kao i drugih namirnica, trebalo bi biti pažljiv. Preporučena dnevna doza za osobe starosti ispod 50 godina je 25 grama, a za osobe starosti preko 50 godina 20 grama. Vaše bebe i deca takođe mogu konzumirati ove semenke. 28 grama ovih semenki sadrži 138 kalorija, 8 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata, 10 grama vlakana i 5 grama proteina, a vi u skladu sa time prilagodite količine svojim potrebama.
Čia semenke u ishrani
Čia semenke su neutralnog ukusa, tako da ih možete kombinovati i sa slanim i sa slatkim jelima. Nije ih potrebno termički obrađivati, a ukoliko ih dodajete u kuvana jela preporučuje se da ih dodate na samom kraju kuvanja kako bi zadržale svežinu. Izvrsno se kombinuju uz sve vrste mesa, salata, čorbi, možete ih dodavati u kaše i sve vrste ceđenih sokova od voća i povrća. Ukoliko ih potopite u neku od tečnosti i ostavite da odstoje neko vreme, semenke će povećati svoju zapreminu i stvoriti želatinastu masu. Ovaj način pripreme je pogodan za ljude koji žele izgubiti na kilaži jer će im se stvoriti osećaj sitosti, a zapremina semenki će se povećati i u samom organizmu (što povoljno utiče i na varenje.)
Puding od čia semenki
Ovo je recept koji vam neće oduzeti mnogo vremena, a izvrsna je zamena za slatkiše. Osnovu pudinga čine 200ml mleka ili 150gr jogurta pomešanih sa 3 – 4 kašike čia semenki. Naša preporuka je da koristite grčki jogurt, a ako se odlučite za mleko tu je bezbroj kombinacija, bademovo, kokosovo, lešnikovo, sojino, pirinčano, kravlje, svako će dati poseban i drugačiji ukus. Smesu po želji možete zasladiti medom, stevijom ili nekim drugim zaslađivačem. Pomešane sastojke je najbolje ostaviti preko noći u frižideru i kada se puding stegne, dodajte svoje omiljeno voće. Mi smo se odlučili za bademe, maline, pomorandže i nanu. Svi orašasti plodovi, kao i voće, idealan su dodatak ovom pudingu. Napravite kombinaciju ukusa koju vi volite i uživajte. Trend ili ne, odlučite sami, ali jedno je sigurno – vašem organizmu će ove semenke i te kako prijati.
Da li znate koja je najzdravija bobica na svetu? Pročitajte ovde!
Otkrijte sve čari lavande na OVOM linku!
Sandra Lejić
IVA
Dosta korisnih informacija, moracu ih spremiti na ovaj nacin.
Biljana
Kao i uvek sjajan tekst, divne slike! Ova žena je čudo, baš me inspiriše i motiviše!!
Mene zanima kako bi Sandra pisala o peršunu? 🙂 Svi znamo koliko je zdrav, korisan i primenjiv..
Čekamo nove tekstoveeee 😀