Mnogi od vas nisu tolerantni na laktozu, ili su na režimu koji ne sadrži mlečne masti, ili su vegani, stoga, mnogi od vas ne piju kravlje mleko. Najbolja i najzdravija zamena za njega je bademovo mleko koje u sebi ne sadrži holesterol, bogato je vitaminima i sadrži čak 20% proteina.
Ipak, i pored svih benefita, često se suzdržimo da ga ubacimo u korpu u supermarketu, zbog njegove visoke cene. Mnogo pristupačnija i zdravija varijanta definitivno je home made bademovo mleko, koje se pravi izuzetno lako, a košta mnogo manje, od litra mleka u marketu.

Sve što vam je potrebno:
- Čaša sirovih badema
- 3 čaše vode
Priprema:
Bademe potopite u vodu preko noći. Ujutru prospite vodu i u posudu sa bademima nalijte čistu vodu (3-4 čaše). Zatim bademe i vodu presuti u blender i blendati 2-3 minuta.
Dobijeno mleko koje su bademi pustili procedite kroz cediljku, 2 puta, a potom odložite u staklenu ambalažu.
Pročitajte: Pitali smo nutricionistu – Kada je pravi trenutak za uvođenje nemlečne ishrane kod dece i šta sve treba da znamo?

Rok trajanja ovako spremljenog mleka je 2 do 3 dana.
Pulpu koju ste dobili nemojte baciti, već je ostavite da se osuši i dobićete bademovo brašno, koje vam kasnije može koristiti u pripremi brojnih zdravih poslastica.
Još zanimljivih recepata pročitajte OVDE!
Foto: @40aprons
Autor: T. P.