7 životnih lekcija koje možemo naučiti od svoje dece!

Deca su najveći blagoslov u životu svakog roditelja i možda najzahtevniji učenici, koji su ikada stali pred svakog od nas. Međutim, dok smo tokom njihovog odrastanja posmatrali svoje mališane i oblikovali ih kao posebne ličnosti, mogli smo da primetimo da postoji toliko toga što mi možemo naučiti od njih.

Kako bismo duboko u sebi zauvek sačuvali dete, ovog puta izdvojili smo nekoliko životnih lekcija, kojima će nas naša deca nesebično naučiti i na taj način ponovo nas približiti sebi.

#1. Deca osećaju svu moć koju mašta nosi u sebi i zato nas podsećaju da je sve što možemo da zamislimo zaista i moguće.

#2. Oni još uvek vide vrednosti u malim stvarima i samim tim pokazuju, kako je novac, iako potreban, često beznačajan.

#3. Uz decu ćemo shvatiti da onda kada naš život preuzima kontrolu nad nama, samo treba da zastanemo i udahnemo duboko, pogledamo u voljena lica i opustimo se, a onda će sve ponovo biti pod kontrolom.

#4. Deca su srećna jer veruju u sve čemu se duboko nadaju, što je osnovni preduslov za srećan život. zapamtite to!

#5. Deca znaju da je poštovanje dvosmerna ulica i često nas podsete da se prema ljudima ophodimo, baš onako kako bismo želeli da se oni ophode prema nama.

#6. Onda kada se čini da je sve izgubilo smisao, izađite u prirodu i pustite da vas ona odvede na pravi put, deca, za razliku od nas, još nisu zaboravila umirujuću moć i lepotu prirode.

#7. Sve što nam je u životu potrebno je da nas voljena osoba uhvati za ruku. Iako jednostavno, to je najvredniji lek za bol i patnju i najbolja smernica za put iz beznađa.

Iako smo mi tu da im usadimo najvažnije životne lekcije, ni učenje nije jednosmerna ulica. Naša deca će nas ponovo naučiti da se radujemo, da verujemo i nadamo se, da ponovo udahnemo sve životne radosti i shvatimo da je ljubav jedina životna vrednost.

Uhvatite svoje dete za ruku i zajedno se podsetite koliko je život lep i koliko je vredno živeti!

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.