5 jednostavnih koraka za podizanje ekološke svesti, koje može napraviti svako od nas!

Sve više se priča o štetnosti hemije, koju na ovaj ili onaj način svakodnevno koristimo u našem domu, kozmetici i slično, kao i o zagađenjima, očuvanju prirode i zdravom načinu života, koji ne samo da čuva nas već i naše životno okruženje.

Razmislili smo, koje bi to male promene svako od nas mogao da učini kako bi za sebe, a samim tim i za druge stvorio zdraviju životnu sredinu.

Koristite proizvode za višekratnu upotrebu

Tačno je da nije jednostavno zameniti sve proizvode onim za višekratnu upotrebu, odjednom, ali ako svakog meseca sebe počastite barem jednim korisnim predmetom, poput termosa za kafu za poneti, plastične flaše za vodu, za višekratnu upotrebu, kao i posudice za ručak, koje nosite na posao, na mesečnom nivou prilično ćete smanjiti količinu teško razgradivog otpada, koji ste inače bacali svaki dan.

Birajte punjive baterije

Baterije su takođe teško razgradive, a koristimo ih gotovo u svakom uređaju, od daljinskog upravljača do igračaka našeg deteta. Umesto da bacamo gomile baterija, zamenimo ih punivim, koje jednostavno možemo dopuniti na punjaču svaki put kada se isprazne i tako znatno smanjiti potrošnju i stvaranje teškorazgradivog otpada.

Uzgajajte svoju hranu

Ako imate uslove za to sami, ili vaši roditelji imaju zemlju pogodnu za uzgajanje privrednih kultura, odaberite da sami uzgajate većinu namirnica, kako biste znali da jedete zdravu i neprskanu hranu.

Zamenite auto biciklom

Naravno, nije izvodljivo na dnevnom nivou, ali uradite to kad god možete, kada imate vremena i želite da osim što ćete manje zagađivati prirodu tog dana, uradite nešto i za zdravstveno stanje svog organizma.

Birajte cegere, ne kese

Kese su jedan od najteže razgradivih otpada, a mi ih na dnevnom nivou kupujemo i bacamo u velikim količinama. Zato prestanite da kupujete kese u marketima i sebe obradujte zanimljivim cegerom, koji će biti izuzetna zamena i trajaće vam veoma dugo.

U principu, čini se da se ekološka svest podiže i onog trenukta kada vi sami odlučite da zdravo živite, zato danas napravite mali korak za svet, a veliki za sebe i odaberite da svoj život učinite zdravim, kako bi i vaša okolina postala zdravo mesto za život.

Teodora Vuković

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.