10 stvari koje će se desiti vašem telu nakon porođaja

Proveli ste prethodnih devet meseci negujući biće koje je raslo u vama – to je neverovatan, transformativan i fascinantan proces koji zahteva mnoštvo promena.

Vaša beba mora da raste, tako da vaši stomačni mišići moraju da se rastegnu kako bi to omogućili. Vaša beba mora da izađe, tako da se vaši kukovi šire kako bi to olakšali. Vaša beba mora da se hrani, tako da vaše telo pravi placentu. Sve to je prilično sjajno. Intenzitet promena u telu se svakako smanjuje kada se porodite i vaše telo će se ubrzo vratiti u normalu, ali tokom određenog perioda dešavaće se još štošta toga… Ovom prilikom, u okviru Petit Coco Bloga predstavljamo vam glavne promene koje nastupaju  nakon porođaja!

Vaše grudi će biti veće nego uobičajeno (još i veće nego što su bile tokom trudnoće). Nakon porođaja, vaši hormoni šalju poruku vašem telu i signaliziraju da je vreme da se počne sa lučenjem mleka kako biste nahranili bebu. Prvih nekolko dana lučićete takozvani kolostrum, neverovatno hranljivu supstancu koja je gušća od mleka, koje će doći kasnije. Supstanca je prepuna antitela i imunoglobulina, a to je baš ono što bebi treba odmah po rođenju. Kolostrum štiti od bakterija i virusa i ima blago laksativno dejstvo, čime pomaže bebi da formira svoje prve stolice. 🙂 Nakon nekoliko dana krenuće i mleko i vaše grudi će se uvećati i stvrdnuti. Biće vam možda nelagodno, ali često dojenje je najbolji način da olakšate bol!

Ukoliko ste imali vaginalni porođaj, vaši intimni delovi biće natečeni i modri nekoliko dana. Možda će izgledati neobično, ali je sasvim normalno. Nosite pamučni donji veš i uloške kad god je moguće. Ležanje umesto sedenja će pomoći, isto kao i ležanje na stranu. Udobnije će vam biti da sedite na jastuku nego direktno na stolici.

Vaša težina će se smanjiti. Tokom prve nedelje po rođenju ćete verovatno izgubiti jedan do dva kilograma usled izbacivanja vode. Ovo je usled povećanog mokrenja i znojenja. Ukoliko dojite, izgubićete još više. Dojenje troši od 300-500 kalorija dnevno i dok ćete verovatno ogladneti kako biste nadoknadili izgubljeno, sigurno ćete i smršati.

Vaša materica će se smanjiti. Do porođaja, vaša materica će biti 15 puta teža nego pre trudnoće. A ono što se poveća, to se mora i smanjiti. Vaša materica će početi da se smanjuje nakon porođaja (dojenje može ubrzati proces) i ponekad može da boli (slično kao menstrualni bolovi). Grejte to područje kako biste olakšali neprijatnost i raspitajte se kod lekara koji su lekovi protiv bolova preporučljivi zbog dojenja. Setite se da date svom telu vremena da se ,,povrati“. Ipak je raslo devet meseci!

Desiće vam se da krvarite, bilo da ste imali vaginalni porođaj ili carski rez. Ovo znači da vaše telo izbacuje višak krvi iz materice – drugim rečima, potpuno je normalno. Ne koristite klasične tampone dok ne dobijete odobrenje od doktora. Prve nedelje će biti obilno i često. Nakon toga će se smanjiti.

Vaš pod karlice će možda zahtevati negu. Trudnoća i porođaj iziskuju mnogo od tog dela tela. Možda ćete primetiti, nakon porođaja, da slučajno lučite urin. To nije ništa čega bi trebalo da se stidite i obične vežbe za ovaj deo tela će vam pomoći. Provedite više vremena sedeći i ležeći i saslušajte savet lekara pre nego što odete u teretanu – nemojte biti preambiciozni sa fitnes planovima.

Vaš stomak će izgledati ,,opušteno“ prve dve nedelje nakon porođaja (a možda i duže), jer se dosta raširio kako bi vašoj bebi bilo udobno. Dojenje pomaže da se zategne ova opuštena koža, a kako se skuplja vaša materica, isto tako će se i vaš stomak vratiti u prethodno stanje. Zdrava ishrana pomaže, a ukoliko dobijete zeleno svetlo od doktora, lagane vežbe će vratiti vaše mišiće na svoje mesto.

Vaša kosa će možda izgubiti na sjaju. Jedna od predivnih pojava tokom trudnoće je gušća i sjajnija kosa. Međutim, generalno ovaj bonus traje koliko i sama trudnoća, te se može desiti da vam kosa opada u mesecima po porođaju. Ne brinite, nećete je izgubiti – vremenom će to opadanje prestati i vaša kosa će ponovo biti ona stara. Vodite računa o tome da koristite blage formule šampona dok dojite – sastojci mogu preći u krvotok, a potom do vaše bebe preko mleka.

Moraćete da vodite računa o koncima. Ukoliko ste imali perinealne konce, održavajte ih čistima tako što ćete koristiti samo vodu (ne koristite proizvode za tuširanje). Konci uglavnom sami otpadaju, tako da nećete morati da idete na skidanje. Budite oprezni ukoliko želite da imate seks. Koristite dosta lubrikanta i vodite računa o kontracepciji!

Vaše emocije mogu biti krhke u nedeljama posle porođaja. Istraživanja su pokazala da se do 80% porodilja oseća razdražljivo i sklono plakanju posle porođaja. To je potpuno razumljivo – vaše telo, vaš dom i vaš život su podlegli radikalnim promenama u veoma kratkom vremenskom periodu. Najvećem broju žena ovaj osećaj se slegne u periodu od oko deset dana. Ukoliko ova osećanja nastave da vas prate, posetite svog lekara što je pre moguće.

Možete se takođe osećati dekoncentrisano i zaboravno – naravno, to je potpuno normalno. Zapravo, ispostavilo se da trudnoća može prouzrokovati manje gubitke pamćenja! Tu su takođe nedostatak sna, obavljanje više poslova u isto vreme i sve obaveze koje sa sobom nosi novorođenče, što sve može dovesti do zaboravljanja. Uz više odmora vratićete se u normalu veoma brzo!

U Petit Coco carstvu, mame i tate mogu pronaći sve što im je potrebno za njihove najmlađe i najdraže. Najpoznatiji svetski brendovi dostupni su vam na dve adrese u Beogradu – Krunska 83 i Nikole Spasića 4!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.